tiistai 1. joulukuuta 2009

Kuinka perustaa viljelypalsta kerrostaloyhtiön pihaan?

Tulin juuri mielenkiintoisesta kokouksesta. Joku muukin pihassamme oli ajatellut samaa kuin minä, mutta ollut kuitenkin niin aktiivinen, että pisti toimeksi. Muutama viikko sitten saimme viestin postiluukusta, jossa kysyttiin kiinnostuneita mukaan perustamaan puutarha suuren kerrostaloyhtiökompleksimme pihaan. Tietenkin menimme paikalle. Yllättäen olimme kahden vuoden puutarhakokemuksellamme suorastaan konkareita. Viestejä puuhamies oli jakanut 500 ja paikalla meitä oli ... neljä. Yhdeksän muuta oli ilmoittanut kiinnostuksensa. Taloyhtiöllä on valtava sisäpiha, josta iso osa on aika käyttämätöntä aluetta ja näkisin alueella potentiaalia esimerkiksi tyylikkääseen laatikkopuutarhaan, jollainen on Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Helsingin serkkuni asuu kerrostaloyhtiössä Viikissä, joka tietääkseni tarjoaa kaikille asukkaille mahdollisuutta puutarhapalstaan, joten miksei meilläkin?

Niin, miksei meilläkin? Asia voi olla monimutkainen. Taloyhtiöitä yhteisesti vuokratulla tontilla on viisi. Voi olla, että tarvitaan kaikkien osakkaiden lupa viidestä eri taloyhtiöstä. Toisaalta asia saattaa hoitua suhteellisella enemmistöllä yhtiökokouksessa. Laki ei ole asiassa kovin tarkka, yhtiöjärjestys saattaa tarkentaa asiaa. Varsinaista lakia nimeltä "Perunain viljelys taajamassa yhteiskäyttöalueella" ei ole laadittu. Yhtiökokouksen osanottajamäärä ei kuitenkaan viime aikoina ole ollut suuri, ehkä päätäntävaltaiseen kokoukseen tarvitaan esimerkiksi 2/3 osakkaista paikalle... Jos yhtiö yksin voisi päättää asiasta, sen tulisi kaiketi tarjota kaikille osakkaille mahdollisuus palstaan. Siis pitäisi olla 500 palstaa.

Mikäli palsta sijaitsisi vain kaupungin alueella, kaavoitusasiat voivat tulla esteeksi, koska nämä alueet olisivat kaupunkilaisten yhteiskäyttöaluetta. Hoituisikohan asia kansliapäätöksellä? Kaupungilta on kysyttävä lupa kaiketi joka tapauksessa, koska yhtiö vuokraa tonttia kaupungilta. Isännöitsijätuttava heitti ilmaan sellaisen sanan kuin maankäyttölain toimenpidelupakynnys, mutta liittyyköhän se tämän kokoiseen projektiin?

Siinä tapauksessa, että nämä asiat saataisiin järjestettyä olisi tarve organisoitua. Tarvitaan jonkin verran rahallista panostusta, talkoohommia, maan muokkausta, vesi- ja jätehuoltosuunnitelma ja hyvät kelit. Sekä useita innokkaita viljelijöitä!
Kahden vuoden kokemuksella kahden palstan alullepanosta en voi kyllä itseäni kutsua ekspertiksi, mutta kyllä se aloitus on ilmankin kaikkea tuota edellä puhuttua aikamoista hommaa. Saapa katsoa mitä saadaan aikaiseksi!

2 kommenttia:

Pilvi kirjoitti...

Kuulostaa valtavan monimutkaiselta, mutta ajatuksena pihapalsta keskellä kaupunkia on äärimmäisen innostava! Toivottavasti asia etenee ja kukaan änkkipänkki ei asetu poikkiteloin tielle. Olisitte suunnannäyttäjiä!

Serafiina kirjoitti...

Luonnollisesti eräs kanssaihminen oli soittanut asian vireille pistäneelle miehelle ihan vaan ilmoittaakseen vastustavansa tätä asiaa. Pöh. Seuraava kokous on jo sovittuna, joten ainakin tässä tutustuu joihinkin naapureihin :-)